Măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19 (Coronavirus)
Având în vedere contextul epidemiologic actual în care este obligatoriu să păstrăm distanțele sociale pentru a împiedica răspândirea virusului COVID 19, serviciile medicale la domiciliu reprezintă soluția optimă pentru tratarea nevoilor medicale. Din acest motiv, echipa TruMed este pregătită pentru a vă oferi soluțiile necesare într-o manieră optimă conform normelor și protocoalelor ale Institului Național de Sănătate Publică și ale Ministerului Sănătății.
Separați, dar împreună!
Un pas important pe care îl putem face fiecare este să urmăm sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății pentru a avea o viziune comună:
- Chiar și atunci când mâinile nu sunt vizibil murdare, folosiți soluții dezinfectante și spălați-vă de cel puțin 6 ori pe zi.
- Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați. Dacă nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau strănutați în pliul cotului. Este un gest mult mai igienic decât acoperirea gurii cu mâinile, apoi, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun.
- Evitați cât mai mult să vă atingeți fața, nasul, ochii sau pielea capului.
- Păstrați distanța socială de 1 m și contactul fizic cu alte persoane (strângere de mână, îmbrățișare, pupat)
- Aerisiți biroul. Virusul se poate transmite aerogen.
- Evitați să împărțiți cu cineva feluri de mâncare, pahare și alte obiecte de uz casnic.
- Curățați și dezinfectați suprafețele pe care le atingeți des, precum tastaturile sau telefoanele mobile. Astfel, riscul de infectare poate fi diminuat semnificativ.
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile
- Consumați alimente bine preparate termic (în special carnea, ouăle)
- În toate punctele de lucru, branch managerii se vor asigura că salariații respectă măsurile igienico-sanitare comunicate și se va face instruirea lor în acest sens.
1. Spălați-vă pe mâini de cel putin șase ori pe zi!
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile trebuiesc spălate cu apă și săpun cel putin 20 de secunde pentru a elimina virusul, iar dacă nu există apă și săpun, un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool 60% este suficient. Toate grupurile sanitare trebuie să fie dotate cu săpun, soluție dezinfectantă și spirt.
2. Evitați locurile aglomerate și respectați distanța socială de 1 m
Evitați contactul direct cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute sau care au simptome de gripă sau răceală, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, iar dacă nu aveți un șervețel la îndemână, tușiți sau strănutați în îndoitura (pliul) cotului. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Spatiile de luat masa trebuiesc dezinfectate zilnic.
6. Purtăm sau nu mască de protecție?
Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite sa limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infecția determinata de noul coronavirus (COVID-19) din China. Totuși, doar purtarea unei măști nu este suficienta, astfel ca este necesara și adoptarea altor măsuri, printre care de maxima importanta sunt cele de respectare a normelor de igiena prezentate mai sus. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.
7. La primele semne de îmbolnăvire, semnalați acest aspect medicului.
Salariații care prezintă simptome de răceala/infecții respiratorii acute vor purta masca de protecție la locul de munca; dacă se poate, se va incuraja lucrul de acasă sau concediu de odihna/concediu medical.